'Architectuur moet je beleven'

Testimonial Ir. Architect Tim Peeters


Jaarlijks zwaaien tal van architecten de deuren van hun renovatie open voor het grote publiek tijdens de Renovatiedag. Waarom ook uw naam niet mag ontbreken op de deelnemerslijst? We vroegen het aan Ir. Architect Tim Peeters. Hij nam al verschillende keren deel. Vorig jaar mocht zijn gerenoveerde rijwoning in Sint-Amandsberg (foto) op flink wat belangstelling rekenen.


Bekijk de woning op een andere manier

"Als architect is het interessant om het hele verloop van een project, van opstart tot oplevering, zelf te evalueren, en aan te voelen wat mensen van je verhaal vinden. Terwijl je rondleidingen geeft door een huis, bekijk je de woning zelf ook op een andere manier. De Renovatiedag is een mooie gelegenheid om met de bewoners terug te blikken op een fijne samenwerking, in een heel andere context en sfeer dan op het einde van de werf. Vaak zijn ze bijzonder fier om met hun huis in de aandacht te staan."

Zichtbaarheid in de brede zin

"Enerzijds leg je contacten met potentiële klanten en geïnteresseerden. Anderzijds levert het evenement je als architect zichtbaarheid in de brede zin op, zowel als individuele architect als voor onze beroepsgroep in zijn geheel. Het beroep architect wordt even op een voetstuk gezet en tentoongesteld. Zulke zaken renderen vooral op de langere termijn."

De kracht van een écht bezoek

"De beeldcultuur rond architectuur dijt uit over sociale en klassieke media. Vaak zie je zeer mooie en sfeervolle collages of computersimulaties, of mooi gecomponeerde en opgeruimde foto's, om een project of bureau te promoten. Dit maakt architectuur zeer verspreidbaar, maar leidt ook vaak de aandacht af van de architectuur als totaalkunst. We experimenteren met filmpjes, 360°foto's en dergelijke, maar geen weergave evenaart een echt bezoek aan een bijzonder gebouw"