Renson Healthbox 3.0

Renoveren is meer dan isoleren en luchtdicht verbouwen!

Renson


Gezond wonen is de natuur binnen halen in huis. Voldoende daglicht, lekker warm in de winter en aangenaam koel in de zomer. Én op elk moment van de dag verse lucht ademen zoals je dat buiten zou doen. Klinkt voor de hand liggend, maar dat is het lang niet. Uiteraard is energiezuinig wonen belangrijker dan ooit, maar als je weet dat we gemiddeld 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, zou het toch zonde zijn dat dat in je gerenoveerde woning ten koste gaat van gezond en comfortabel wonen? En dus is het zaak om je voor je verbouwing net zo goed te informeren over het juiste ventilatiesysteem en de meest efficiënte zonwering.


Slim ventileren: automatisch, net voldoende, nooit teveel

Voor wie renoveert, staat isolatie en luchtdichtheid vaak bovenaan op het prioriteitenlijstje. Logisch ook, met de actuele brandstofprijzen in het achterhoofd. Maar hou er wel rekening mee dat je je woning niet verbouwt tot een ‘gesloten thermos’, waar vervuilde binnenlucht zich opstapelt en niet tijdig vervangen wordt door verse buitenlucht. Want dat leidt op termijn niet alleen tot schimmelvorming, afbladderende verf, vochtige muren en kwalijke geurtjes, … maar ook tot gezondheidsklachten voor jou als bewoner. Maar geen paniek: met een slim ventilatiesysteem hoef je er in je gerenoveerde of verbouwde woning zelfs niet van wakker te liggen dat het ooit zover komt. Zo’n slim en volautomatisch ventilatiesysteem gaat namelijk voor jou op maat aan de slag: het ventileert net voldoende voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit per kamer in huis, maar tegelijk ook niet te veel om je energiefactuur niet de hoogte in te jagen. Hoe? Dankzij sensoren die 24/7 het CO2-, vocht- en/of geurtjesniveau in de binnenlucht opmeten. Pas als één van deze de pan uitswingt, gaat het ook automatisch meer ventileren, automatisch en enkel daar waar dat nodig is.

Decentrale ventilatie voor (ver)nieuw(d)e badkamer, toilet of keuken

Pak je enkel de badkamer aan, verbouw je je keuken of komt er een extra toilet, dan kan je specifiek voor die op te knappen of bijgebouwde ruimte rekenen op de Waves ventilator van Renson om er de vervuilde binnenlucht automatisch af te voeren. De Waves past bovendien in plaats van zowat elke standaard badkamerventilator en dus kan je ook die perfect vervangen door dit slimme exemplaar dat automatisch zijn ding doet. De Waves detecteert vocht, geurtjes en/of CO2 en onderneemt automatisch actie tot de luchtkwaliteit in de badkamer, keuken of het toilet terug op peil is.

Renson Waves

Alle ‘natte ruimtes’ onder controle dankzij centraal ventilatiesysteem

Voor wie grondig renoveert is een slim, centraal C+-ventilatiesysteem met de Healthbox 3.0 van Renson interessanter. Dat verlost je volautomatisch van vervuilde binnenlucht in alle ‘natte ruimtes’ in huis. De Healthbox 3.0 weet met andere woorden automatisch dat er in de badkamer meer geventileerd moet worden wanneer iemand doucht, grijpt in bij ieder toiletbezoek, houdt de luchtkwaliteit in de keuken op peil tijdens het koken en voert overtollig vocht af in de wasplaats. Zo wordt de vervuilde binnenlucht per ruimte in huis continu, efficiënt en energiezuinig vervangen door verse buitenlucht die binnenkomt via ventilatieroosters bovenop je ramen. Zonder dat je er iets van merkt, maar wel haarfijn afgestemd op jouw gewoontes en leefpatroon. Want waar je op dat moment niet bent, is er logischerwijze ook geen sprake van vervuilde binnenlucht. En dus weet je ventilatiesysteem dat het daar niet nodeloos extra moet ventileren. Het resultaat? De best mogelijke binnenluchtkwaliteit: overal en altijd, zonder noemenswaardige impact op je energiefactuur en zonder dat je daar 1 vinger hoeft naar uit te steken.

 

Zeker als je van plan bent om de ramen te vervangen, is dit centrale C+-ventilatiesysteem dus het overwegen waard. Zo kan je ineens de nodige ventilatieroosters voorzien bovenop de ramen om in droge ruimtes als woonkamer en slaapkamers verse lucht binnen te halen. Wat dit systeem nog interessanter maakt voor verbouwingen is dat je op die manier enkel voor de afvoer van vervuilde binnenlucht een kanalennet moet inbouwen (en dus niet voor de toevoer van verse buitenlucht).

Buitendoekzonwering is op dat vlak de efficiëntste oplossing. Want daarmee hou je de zonnestralen tegen nog vooraleer ze de ramen bereiken. Ook handig om weten is dat je – met de screens omhoog – in de winter en tussenseizoenen toch steeds van de gratis zonnewarmte kan blijven genieten om het binnen te laten mee opwarmen.

Voor elk type raam de geschikte doekzonwering, zelfs op zonne-energie

Het goede nieuws is dat er voor elk type raam een gepaste ‘screen’ bestaat om de zon af te blokken. Zowel voor na-installatie op bestaande ramen (als je die behoudt) als om in te werken op je nieuwe ramen. Buitenscreens zijn tegenwoordig zelfs zo subtiel vormgegeven dat die ook opgebouwd op de meest minimalistische ramen amper nog opvallen. En: met de Fixscreen van Renson combineer je duurzaamheid met een windbestenigheid tot 130 km/u dankzij het feit dat de screens aan de zijkant vastgeritst zitten in geleiders. Bij Renson kan je – naast de klassieke Fixscreen voor standaard en met supersmalle profielen zelfs voor minimalistische ramen – ook terecht voor screens die de zijwaartse richting van een schuifraam volgen (Slidefix), screens voor schuin liggende of platte dakvensters (Topfix), en voor hoek-op-hoek beglazing (Panovista Max). Specifiek voor na-installatie op bestaande ramen is de Fixscreen Solar extra interessant omdat je dankzij de zonnecel op de doekkast geen stroomaansluiting hoeft te voorzien.

Renson Fixscreen

Nachtkoelingsroosters

Ook interessant voor wie overweegt de ramen te vervangen: naast toevoerroosters voor verse buitenlucht en screens, kan je die ook combineren met nachtkoelingsroosters. Dan zit je binnen helemaal goed op warme dagen. Tenminste als het ’s nachts voldoende afkoelt. Want dan kan je de hele nacht enkele ramen open laten om die koelere lucht binnen te halen. Last van insecten heb je niet dankzij het geïntegreerde muggengaas, en de roosters zijn ook inbraakveilig. Maar de koele nachtlucht helpt wel je woning flink af te koelen tegen de volgende warme dag.

Tip: Linarte als afwerking voor je na-geïsoleerde buitengevel

Ben je nog op zoek naar een visuele eyecatcher om je na-geïsoleerde buitengevel te bekleden? Weet dat de opties lang niet stoppen bij bakstenen of pleisterwerk. Met de Linarte verticale gevelbekleding geef je je verbouwing een extra scheut ‘cachet’. De aluminium profielen zien er niet alleen superstrak uit, ze zijn ook duurzaam en heel onderhoudsvriendelijk. En vooral: te personaliseren naar eigen smaak op het vlak van kleur, combinatie van profielen en invulling met hout of led-verlichting.

 

Renson
info@renson.be
www.renson.eu