Opteer bij renovatie voor duurzame en betaalbare verwarming

Informazout


Wanneer je bij een renovatie de verwarming aanpakt, of wanneer je net een woning kocht met een oude mazoutinstallatie rijst de vraag: opnieuw voor stookolie kiezen of een andere verwarmingstechniek? Stookolieketels blijven een verstandige en energie-efficiƫnte investering en met deze 3 stappen ga je er duurzamer mee verwarmen.


1. Bespaar tot 30% energie met een condenserende ketel

Je woning isoleren en elke dag rationeel omspringen met energie, dat is de basis. Daarnaast kan je nog belangrijke vooruitgang boeken door de efficiëntie van je mazoutverwarming te optimaliseren. Kies voor een hoogrendementsketel en je kan tot 30% minder verbruiken en tegelijkertijd de CO2-uitstoot met 30% verminderen.

 

En voor alle duidelijkheid: bij een gewone renovatie mag een bestaande mazoutketel door een nieuwe condenserende stookolieketel (A-label) vervangen worden. De voorwaarde in het Vlaams Energie & Klimaatplan: de nieuwe stookolieketel moet even performant zijn als een aardgasketel (A-label). En bij zo’n nieuwe condenserende stookolieketel is dat sowieso het geval.
Wil je graag weten hoeveel je juist bespaart, zowel financieel als voor het milieu? Check het met deze bespaarsimulator.

2. Ga voor hybride en bespaar extra

Bij hybride verwarming koppel je de zekerheid van stookolie met de duurzaamheid van hernieuwbare energie waardoor de CO2-uitstoot van je verwarmingssysteem tot 45% vermindert.

Bij de combinatie met zonne-energie geniet je van de gratis warmte van de zon dankzij een zonneboiler. Mazout is de back-up, aangezien de zon niet de meest betrouwbare energiebron is en tijdens de winter niet voldoende energie levert.

 

Stookolie laat zich ook prima combineren met een warmtepomp. Een warmtepomp heeft wel een aantal beperkingen: je hebt bijvoorbeeld elektrische energie nodig om warm water te produceren wanneer de buitentemperatuur onder de 5°C zakt en wanneer de radiatoren meer dan 60°C vragen. Die beperkingen werk je slim weg door de combinatie met stookolie. Ook hier is je mazoutketel de back-up.

3. Schakel over op koolstofneutrale brandstoffen zodra het kan

Het kan nóg beter … Binnenkort komen er nieuwe koolstofarme en zelfs koolstofneutrale vloeibare brandstoffen op de markt. Zij zijn de toekomst! Mits een minimale aanpassing kun je ze gebruiken in je bestaande stookolie-installatie en zo de CO2-uitstoot tot 80% verminderen! En omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden vind je hier een informatiefilmpje over die hernieuwbare vloeibare brandstoffen.

 

Je merkt het, er zijn behoorlijk wat mogelijkheden om de impact op het milieu te verminderen zonder dat je aan comfort hoeft in te boeten.

Graag meer info? Raadpleeg onze gidsen

Video: Koolstofneutrale brandstoffen in uw stookolie-installatie