Je woning duurzaam verwarmen in drie stappen

Vlaams Energieagentschap


Vlaanderen heeft hoge ambities om bewust met energie om te gaan. Tegen 2050 willen we dat elke woning even energiezuinig is als een nieuwbouw die vandaag wordt gebouwd. Dat is een van de pistes om onze CO2-uitstoot tot een minimum te beperken.


Wacht vooral niet tot je ketel uitvalt

Want als je snel moet beslissen, is je keuze zeer beperkt. Toch als jouw woning (95% kans) nog niet energiezuinig is. Heel wat gezinnen zijn nu al aan de slag om later efficiënt (= op lage temperatuur) en zonder fossiele brandstoffen te kunnen verwarmen. Daarvoor heb je goede isolatie en aangepaste radiatoren nodig. De ketel vervangen doe je het best nadat je woning op-en-top geïsoleerd is. Want een woning die weinig warmte verliest, heeft genoeg aan een kleiner toestel en is geschikt voor een (goedkopere) warmtepomp of om aan te sluiten op een warmtenet.

Plannen is vooruitzien

Wie slim is, bereidt zich goed voor. Plan je niet meteen een grondige renovatie, dan kan je je woning stap-voor-stap en met een doordacht plan energiezuinig maken. Voor die bewuste keuze krijg je heel wat terug: de waarde van je woning en je comfort stijgen, terwijl je energiefacturen dalen. Meer nog: als je nu goed isoleert, kom je in aanmerking voor premies.

STAP 1 Isoleer je woning op-en-top: BENOveer!

Duurzaam verwarmen lukt niet als je woning warmte lekt. Beetjes isolatie die ooit zijn aangebracht, volstaan niet. BENOveren is de boodschap! Dat betekent het dak, de buitenmuren en de (kelder)vloer grondig isoleren (10 tot 15 cm afhankelijk van het materiaal) en winddicht afwerken. Ook vensters, deuren en poorten worden onder de loep genomen. De hele ‘gebouwschil’ dus.

 

STAP 2 Ga voor verwarming op lage temperatuur

Een oude cv-ketel verwarmt het water in de radiatoren tot 80°C. Lagetemperatuurverwarming bereikt dezelfde aangename kamertemperatuur met water van 35°C tot 45°C. Dat is veel efficiënter en zorgt voor een grote energiewinst.

Verwarmen op lage temperatuur gaat samen met vloerverwarming of aangepaste radiatoren.  Hou daar best rekening mee als je bijvoorbeeld een nieuwe vloer(-isolatie) of andere opknapwerken plant.